Ko je kupio 10.000 nekretnina u Hrvatskoj za 7 godina?

Državljani Slovenije kupili su 9.439 nekretnina u Hrvatskoj u poslednjih sedam godina, odnosno od 2013. kada je ta zemlja ušla u Evropsku uniju, pokazuju podaci Poreske uprave Hrvatske.

Odmah za Slovencima slede nemački državljani koji su postali vlasnici 4.969 stanova i apartmana. Nešto manje 2.867 nekretnina našlo se u rukama Austrijanaca, slede Italijani sa 1.612, Šveđani sa 1.232, i Mađari koji su kupili ukupno 949 nekretnina, objavio je Vešernji list na osnovu podataka Hrvatske poreske uprave o plaćenim porezima, prenosi Indikator.ba.

Kako navodi ovaj list, strani državljani u Hrvatskoj su u dobroj poziciji, jer država nije uvela porez na imovinu, kao i da državna uprava nema objedinjene podatke o vlasnicima nekretnina, koji se očekuju tek nakon popisa planiranog naredne godne.

Prema poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj je bilo 249.243 objekta za odmor i rekreaciju. Prema nesluđbenim procenama državljani Slovenije poseduju ukupno 110.000 nekretnina u Hrvatskoj – uglavnom kuće i stanove na obali. Državljani Slovenije su još u vreme SFRJ, kada stranim državljanim nije bila dozvoljena kupovina nekretnina, kupili veći broj vikendica na hrvtatskoj obali.

Izvor: indikator.ba