Lakše do prvog stana: NBS spustila učešće za stambene kredite na 10 odsto

Narodna banka Srbije (NBS) usvojila je dopune Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čime su stvorene regulatorne pretpostavke za izdvajanje manjeg učešća potrebnog za odobravanje stambenih kredita kupcima prvog stana od 10 odsto, saopšteno je iz NBS. Banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, navodi NBS.

U skladu sa novim propisom, za kupovinu prve stambene nepokretnosti banka može fizičkom licu da odobri stambeni kredit koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti - izuzetak u odnosu na opšte pravilo kada je ovaj limit 80 odsto.

Imajući u vidu da navedeni limiti propisani za banku iz ugla korisnika kredita najčešće predstavljaju i osnov za učešće koje mora da se obezbedi kod stambenog kredita, konkretna izmena zapravo znači da obavezno učešće može biti smanjeno na 10 odsto od zahtevanog iznosa kredita.

Povodom usvojenog propisa guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je da NBS nastoji da u okviru svojih nadležnosti olakša poziciju građanima koji rešavaju svoje stambeno pitanje kupovinom prve nekretnine na kredit.

Uvođenje odmerenog podsticaja kreditne aktivnosti potpuno je opravdano u segmentu tržišta koji se i u prethodnim vremenima pokazao najotpornijim, što se odražava kroz istorijski kontinuirano nizak nivo problematičnih kredita u segmentu stambenih kredita, naglasila je guvernerka NBS.

Bez obzira na to što banke i dalje u skladu sa sopstvenim procenama mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće, očekivanje od novog propisa je stimulisanje konkurencije na tržištu stambenih kredita i olakšan pristup građana kreditima za kupovinu prvog stana, navodi se u saopštenju.

Izvor: NBS

Foto: Unsplash