RGZ: Bez pada cena nekretnina tokom vanrednog stanja

Tokom sedam nedelja trajanja vanrednog stanja obim tržišta nepokretnosti u Srbiji smanjio se za 70 odsto u odnosu na period pre pandemije koronavirusa, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Iz RGZ su istakli i da tokom vanrednog stanja nije došlo do smanjenja cena nepokretnosti, ali je smanjena bila kupovina za gotovinu.

Za vreme vanrednog stanja više su se kupovali stanovi, a manje poljoprivredno i građevinsko zemljište.

Do kraja aprila tržište nepokretnosti svakodnevno je blago opadalo, a potom je krenuo blagi rast u broju ostvarenih kupoprodajnih ugovora i oporavak tržišta.

U ovom periodu ostvarene su 5.343 kupoprodaje nepokretnosti, a kako se navodi u saopštenju katastru su te ugovore dostavili javni beležnici putem eŠaltera.

Podsetimo da šalter sale, kakve su građanima tradicionalno poznate, treba da nestanu iz katastra 1. januara 2021.

Situacija sa koronavirusom prisilila je RGZ da osam do devet meseci pre tog roka pređe u potpunosti na digitalnu komunikaciju, što je ocenjeno i kao test za digitalni način poslovanja koji počinje od sledeće godine.

U ponedeljak su ponovo otvoreni svi šalteri u pisarnicama katastara u Srbiji, a zbog primene mera distanciranja obavezno je zakazati svoj termin preko aplikacije eZakazivanje na sajtu RGZ-a, a zakazivanje se može obaviti i telefonom pozivom Info centru RGZ-a.