Šarm industrijskog boho stila

Moderan savremeni stan ne mora nužno da se ogleda u minimalističkom i „hladnom“ enterijeru, kakav smo u poslednjih par decenija navikli da vezujemo uz ove epitete. Jedan od novih stilova koji se izdvaja iz takvih okvira, je svakako industrijski-boho stil, koji vrlo lako formira potpuno nove, kreativne i pre svega, eklektične prostore. Upravo ta eklektičnost odlikuje se kroz kombinovanje veoma lične, ponekad ekscentrične, neobične i živopisne, boemske atmosfere, sa elementima industrijskog stila Njujorka s početka prošlog veka.

Kao što i sam pojam boho / boemski karakterišu sloboda, dobro raspoloženje i oslobođenost od pravila, ovakva mešavina stilova je vrlo brzo pronašla primenu i u samom dizajniranju enterijera stanova, prativši srce korisnika, bez preteranog obaziranja na pravila i norme postavljene u dosadašnjem savremenom načinu dizajniranja, ali i samoj percepciji življenja.

Upravo ovakav stil odlikuje novi projekat enterijera stana, u samom srcu starog Beograda. Arhitektonski biro ArchiDuo, uspeo je da na smeo i kreativan način spoji naizgled nespojive stilove, koji u simbiozi jednog prostora govore istim jezikom. Smelost arhitektonskog tima se ogleda i u korišćenju jedinstvenog kolorita prostora, koji čini jednu harmoničnu atmosferu.

Prirodna otvorenost prostornog plana i zid od opeke, kao najistaknutiji motiv u celokupnoj atmosferi, a posebno u dnevnom boravku, predstavljaju dva dominantna aspekta koja na samom početku daju ovom stanu neizbrisiv rustični šarm. Sa takvim polaskom, projektovanje i dizajniranje ovog enterijera došlo je prirodno i spontano, sa pažljivim odabirom tekstura, boja i samog nameštaja, kako bi postojeća struktura postala kompletna. Jedan od glavnih ciljeva svakako je bio da se ne naruši jedna prirodna harizma „živog“ prostora. Iz tog razloga, u dizajnerskoj šemi nema suvišnih elemenata.

Dnevnom boravku, pored dominantog zida od opeke, karakter daje i zid od natur betona u kontrastu sa toplim i rustičnim drvenim elementima nameštaja, uz smelo korišćenje boje, sa ciljem naglašavanja spontanosti i slobode. Sveobuhvatna atmosfera ove prostorije, i stana uopšte, akcentovana je pop kulturom savremenog doba, kao i pratećom umetnošću. Sličan dizajnerski pristup ponavlja se, kako u kuhinji i trpezariji, tako i hodniku. Na samom ulasku u stan, stiče se utisak ekscentričnog crnog kubusa koji predstavlja portal ka ostatku stambenog prostora. Motiv uokvirenih crnih portala javlja se u čitavom prostoru, formirajući dinamični ambijent, a pritom naglašavajući njegovu otvorenost.

Spavaća soba, a naročito kupatilo su takođe oslobođeni suvišnih elemenata, sa izvesnom dozom elegancije, čime se mogu poistovetiti sa savremenom filozofijom projektovanja, ali svojom karakteristično spontanom kompozicijom i slobodnim koloritom, govore jedinstvenim boho jezikom.

Posmatrajući ovaj stan i živost i spontanost njegove atmosfere, možemo zaključiti da industrijski boho stil pruža fantastičnu mogućnost prostori(ja)ma i njihovim ambijentima da godinama neprestano evoluiraju u trajanju, menjajući se i postajući bilo šta što korisnik zamisli.

 Autori projekta: ArchiDuo Studio, m.arch. Tamara Stojanović i m.arch. Stefan Lakić