Prirodno osvetljenje kao imperativ

 

Iz godine u godinu ističe se poimanje uloge koju arhitektura ima u našim životima. Najbolje arhitekte se ne bave isključivo dizajnom objekta ili enterijera, nego postavljaju i pitanje zašto, odnosno u koju svrhu to rade. Trude se da razumeju klijenta i okruženje odnosno povežu njihove potrebe sa energetskom efikasnošću i dizajnom.

 

Iako se i dalje u Srbiji koriste veštački materijali, postoji pomak i sve veći fokus na zdrave prirodne materijale koji ne štete ljudima unutar zgrade. Među njima svakako vodeću ulugu ima aluminijum.

Dokazano je da uključivanje prirodnih materijala kao i što veći priliv prirodne svetlosti u dizajn pozitivno utiče na ljude, smanjuje stres i sveukupno poboljšava način života. Kao rezultat ovih potreba u arhitekturi vlada stil kubičnih formi sa staklenim otvorima velikih dimenzija. Ideja vodilja ovog trenda jeste povećanje vidnog polja i time prirodnog osvetljenja.

Kompanija ALUMIL prati te trendove kroz profile koje odlikuju ravne linije, skrivena krila, skrivene šarke, uski preklopni profili kao i niski pragovi. Arhitekte i inženjeri kompanije ALUMIL aktivno sarađuju sa kolegama iz sfere projektovanja i izvođenja, čime se postiže efikasnija implementacija aluminijumskih sistema koje kompanija proizvodi.

U današnje vreme, uz primenu visoko razvijenih softvera za proračun i optimizaciju materijala, na osnovu zakonski propisanih parametara za određenu klimatsku zonu, moguće je odabrati aluminijumsku stolariju koja ce pružiti odlične termičko-fizičke performanse uz optimalnu cenu.

Praćenjem filozofije društva i razmišljanja, izdvajaju se neki trendovi kao što je održiva arhitektura. Održivost je vruća tema u svetu arhitekture dugi niz godina.

Kada je reč o stambenoj arhitekturi, sve je veća svest o uticaju stambenih objekata na okolinu i iz tog razloga se sve više pažnje posvećuje odabiru materijala kao i benefitima za korisnika.

Arhitekte osmišljavaju nove načine da kuće i stambene jedinice učine ekološki prihvatljivijim. U tome im podršku pružaju proizvodi i tehnička rešenja iz asortimana kompanije ALUMIL koji su  testirani na parametre koji zadovoljavaju energetsku efikasnost i održivost i sertifikovani su od strane renomiranih evropskih instituta.

Pored održive arhitekture interesantan stil bila bi Wellness arhitektura, koja se razvila nakon više godina istraživanja i saznanja da naše kuće imaju veliki i merljiv uticaj na naše opšte zdravlje.

Ljudi preduzimaju korake kako bi se ponovno povezali sa prirodom i spoljnim svetom na razne načine, a arhitekte upravo u tu svrhu dizajniraju kuće sa besprekornim vezama između unutrašnjih i spoljnih prostora.

Arhitekte u svetu i iz kompanije ALUMIL nastavljaju da prihvataju ove rastuće trendove paralelno sa pojavom novih tehnologija i tehnika koje će im omogućiti da dizajniraju prostore koji aktivno doprinose zdravlju svojih stanovnika.

Kompanija ALUMIL pre dve godine lansirala je novu liniju arhitektonskih sistema pod nazivom ‘PHOS’, odnosno ‘svetlost’, koja svojim izuzetno minimalnim dimenzijama aluminijumskih profila korisnicima pruža mogućnost upravo povezivanja sa prirodom.

U izložbenom salonu na Novom Beogradu u Bulevaru Milutina Milankovića 11b, posetioci mogu da vide izvedene pozicije najatraktivnijih arhitektonskih sistema primenljivim na objektima raznih namena. Takođe, u salonu stručni tim može korisnicima da pruži neophodne informacije i podršku po pitanju odabira novih sistema ili zamene starih.

U periodu trajanja Sajma građevinarstva, od 17.04. do 20.04.2019. salon će imati Dane otvorenih vrata i biti otvoren za posetioce od 09h do 20h.

Nadamo se da su vam ALUMIL informacije bile korisne i da će vaš izbor učiniti lakšim. Za sve dodatne informacije posetite web stranicu www.alumil.com.

Izvor: Promo