Granit Invest: Kvalitet kao konkurentska prednost

Niske kamatne stope, realni manjak stanova naspram potražnje, doveli su do toga da Beograd kao prestonica eksplodira u segmentu nekretnina. To je prouzrokovalo i povećanje cena kvadratnog metra i stambenih i poslovnih prostora. Opravdano povećanje cena uslovljeno je i povećanjem kvaliteta onoga što se gradi, mišljenja je Nikola Lazić, direktor kompanije Granit Invest.

„Strani i domaći investitori prisutni su i kod gradnje velikih blokovskih naselja par godina unazad, pa samim tim sa povećanjem broja izgrađenih kvadrata opet je građevinska industrija dospela na vodeće mesto u privredi, što i zaslužuje. Dokle god su kamatne stope niske dotle će građevinska industrija u Srbiji biti na nivou na kome jeste“, ističe Lazić.

Vlasnik i direktor Granit Investa ukazuje da dolaskom stranih investitora i uvođenjem viših standarda u samoj građevinskoj industriji dolazi i do prirodne selekcije investitora, jer se, kako navodi, „ne toliko davno pokazalo da investitor može biti iz svake branše.“

„Tržište je bilo i još uvek je gladno stanova, odnosno sve je moglo da se proda. Selekcijom, na ovaj način, doći će do veće i kvalitetnije ponude, neće više biti bitna samo lokacija, već će i kvalitet izvođenja radova biti na višem nivou“, objašnjava naš sagovornik.

Granit Invest je porodična kompanija koja se upravo izdvaja odgovornim pristupom i kvalitetom pri  realizaciji projekata, kao i znanjem i umećem. Oblikovanje poslovanja u ovoj kompaniji stvaralo se i stvara se već tri generacije unazad, a njihov kolektiv funkcioniše i radi kao jedna složna porodica.

„Naši saradnici i zaposleni svojim doprinosom u svakom pogledu grade kuću Granit Investa kao svoju. Opuštena, ali ujedno visokokvalitetna radna atmosfera donosi rezultate koji se mere isključivo realizovanim projektima o kojima svedoči više hiljada zadovoljnih klijenata, koji kod nas dolaze putem preporuka prijatelja, rođaka. Pristup klijentu postaje pristup prijatelju naše kuće, odgovoramo na zahteve, a tu smo kada zatreba i posle garantnog roka“, objašnjava Lazić osnove funkcionisanja ove renomirane kompanije.

Kada govorimo o projektima, Granit Invest trenutno radi na objektima na Dorćolu i Zvezdari. Nakon završenog projekta Green Square u srcu Vračara, kod Hrama Svetog Save, novim projektima pristupili su sa još više pažnje i entuzijazma, jer nije bilo lako osmeliti se i postaviti ciljeve koji treba da nadmaše postignuto.

Bez lažne skromnosti, jako smo ponosni na Green Square, ali je podigao standarde koje očekujemo od sebe samih. Baš zbog toga, punom parom spremamo objekat na Dorćolu, na uglu ulica Mike Alasa i Braće Baruh, kojim ćemo, nadam se, opet ostaviti dubok trag u predstavljanju koncepta kojim se jedan deo grada koji ima posebnu dušu, polako budi i osavremenjuje kroz naše objekte. Uklopljen u celinu, a opet dovoljno primetan, verujem da će moći da se poredi sa objektom na Vračaru. Veliku podršku ovom projektu imamo od strane našeg saradnika d.i.a. Milke Gnjato, Zabriskie Studio, koja svojim znanjem i umećem doprinosi da objekat bude ono što želimo“, objašnjava Nikola Lazić.

Zvezdara je staro jezgro Granit Investa gde su poznati po izgradnji visokokvalitetnih objekata. „Vodeći računa o tržišnim kretanjima i potrebama za stanovima, odlučili smo da na nekoliko minuta od samog centra grada, kod Vukovog spomenika, ponudimo još jedan objekat visokog kvaliteta izgradnje sa dvadeset jednom stambenom jedincom u prepoznatljivom stilu fasade od prirodnog granita.

Takođe, u ulici Matice srpske u toku je završetak objekta koji je po strukturi stanova upravo namenjen onima koji žele da, zahvaljujući dobroj ponudi banaka, konačno ostvare svoj san i kupe sebi nekretninu. Ništa manje kvalitetan, a opet za nijansu povoljniji naišao je na dobar odziv kod kupaca koji su pokazali da je ipak kvalitet od presudnog značaja, jer su se za kupovinu ovih stanova odlučili iz dva razloga: firma i cena. Referenca je bitna, ali na nju se ne smemo oslanjati - mora da bude još bolja.“

Kroz razgovor o aktivnim projektima i planovima, Lazića smo upitali i šta vidi kao najveći uspeh koji je ova porodična kompanija sa tradicijom postigla tokom celokupnog poslovanja.

„Saradnja koja se ostvaruje sa kooperantima je takva da se jako dobro razumemo bez puno priče. Naravno da su ugovori i ponude veoma bitan elemenat u svakom poslu, ali mislim da je poverenje i ljudska reč i dalje ono što se najpre vrednuje. Ukoliko nemate saradnika koji će vas razumeti i pratiti vaše ideje u korak sa vama, onda ni projekat na kome radite ne napreduje onako kako je planirano“, navodi Lazić, ističući da je upravo obostrano poverenje i razumevanje ono što smatra okosnicom uspeha svake kompanije.

Što se tiče novih projekata Granit Investa, oni se još uvek razrađuju. „Nikada ih ne najavljujemo unapred, ali radimo na njima. Možda je to ipak najduži i najteži posao. Izabrati, osmisliti, uobličiti ideju tako da su svi zadovoljni. Jako je teško, ali se pokazalo kao jedino ispravno rešenje kada se donosi odluka šta je sledeće u planu.“

Razgovarajući o planovima, dotakli smo se i teme budućnosti građevinske industrije u Srbiji, za koju Lazić ocenjuje da svakako ima prostora za još veća napredovanja.

„Završavanje papirologije je zahvaljujući uvođenju e-procedure poprimilo drugačiji oblik realizacije i finalizacije dobijanja građevinskih dozvola, jer rokovi i način dostave te dokumentacije učinili su smisleniji početak svakog novog građevinskog poduhvata. Međutim, imovinski deo priče koji se tiče raseljavanja takođe treba da dobije svoj oblik koji će omogućiti da prelepe lokacije Beograda dobiju svoju pravu sliku, a ne da budu stopirane od strane manjinskih vlasinika i njihovih nerealnih zahteva. Na zapadu je to svuda regulisano zakonom koji se odnosi na porez na imovinu, i to na način da svako ima pravo da ostane na parceli na kojoj je vlasnik, ali i obavezu da plaća porez na imovinu kao da je tu već izgrađen objekat. Na ovaj način bi se omogućilo, pogotovo u centralnim gradskim zonama, dobijanje sadržaja za stanovanje i poslovanje kakve Beograd zaslužuje.“

Pored ovih takoreći papiroloških problema, naš sagovornik ističe još jedan problem kojim je potrebno da se pozabave svi, kako oni koji su u građevinskoj industriji, tako i celokupna država, a to je veliki odliv građevinske snage ka zemljama koje su u Evropskoj uniji. „Početkom 2019. godine se očekuje pojednostavljenje postupka odlaska naših ljudi u inostranstvo na rad, što će u velikoj meri doprineti da nećemo imati adekvatnu radnu snagu koju svakako treba čuvati“, upozorava Lazić.