Da li je tržište nekretnina pred novim kolapsom?

Pred tržištem nekretnina mogla bi da bude najgora godina od poslednjeg kolapsa 2008, smatra James Stack, finansijski analitičar i čovek koji je predvideo i prethodnu krizu.

Stack je u intervjuu za Bloomberg rekao kako očekuje da će prodaja nekretnina na tržištu SAD-a nastaviti da usporava u sledećih 12 i više meseci, a kako je dodao postoji i značajan rizik za cene nekretnina ako dođe do recesije.

Pre godinu dana Stack je bio među retkima koji su upozoravali da će rast kamatnih stopa na hipotekarnim kreditima uticati na slabiju dostupnost nekretnina za građane. Nakon što je Bloomberg prošlog januara objavio njegove komentare, deonice građevinara zabeležile su desetodnevni pad, a godinu su završile s vrednostima umanjenim za više od trećine.

Danas, godinu kasnije, znakovi da stižu nove nevolje na tržištu nekretnina, ali i uopšteno na ekonomskom planu, sve su značajniji, smatra Stack.

Kupovine nekretnina u Sjedinjenim Američkim Državama u novembru 2018. su pale za skoro osam odsto, u decembru je palo i poverenje potrošača.

Stack je ipak istakao i kako je još prerano tvrditi je li doista reč o novom balonu na tržištu nekretnina. To će, dodao je, zavisiti i od toga šta će se događati s ekonomijom. Nažalost, balon se može prepoznati i definitivno utvrditi tek gledajući unazad, nakon što se već dogodio, objašnjava Stack.

Svoje je prošlogodišnje upozorenje objavio nakon što je primijetio da je njegov „Housing Bubble Bellwether Barometer", indeks vrednosti deonica građevinara i hipotekarnih institucija porastao 80 odsto u godinu dana, što je, smatra, znak da su se investitori još jednom previše zaigrali.

S druge strane, trenutna ekonomska stabilnost ohrabruje. Kamatne stope na 30-godišnje hipoteke rasle su od početka 2018. godine, a vrhunac od 4,94 posto dosegle su u novembru, međutim od tada su opet pale na 4,51 odsto. Nezaposlenost u SAD-u najniža je u proteklih nekoliko decenija, a poslodavci su u decembru zaposlili najviše radnika u 10 meseci. Ipak, kako tvrdi Stack za Bloomberg, šteta je učinjena.

„Čak i da kamatne stope ostanu gde jesu ili lagano padnu u 2019. godini, nije verovatno da će doći do psihološkog preokreta. Ljudi su se trgli i shvatili da je pristupačnost nekretnina veliki problem“, zaključuje Stack.

Pročitajte i: Bregzit ruši cene nekretnina u Britaniji

Izvor: Seebiz
Foto: Unsplash