Immofinanz kupuje osam retail parkova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj

Austrijski Immofinanz proširuje svoje poslovanje kupovinom osam retail parkova u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj, po ukupnoj ceni od oko 90,5 miliona evra. Najnovji objekti su u potpunosti izdati i generišu godišnji prihod od iznajmljivanja, po gruboj proceni od oko 7,2 miliona evra, što predstavlja bruto povraćaj od oko osam odsto.

Ovim akvizicijama  brend retail parkova ove austrijske kompanije, Stop Shop, proširio se na ukupno 80 lokacija u devet zemalja, sa više od 567.000 m2 prostora za iznajmljivanje koji imaju vrednost od oko 800 miliona evra.

Kako je saopšteno iz Immofinanza, ovim akvizicijama se Stop Shop portofolio kompanije proširio na ukupno 80 lokacija u devet zemalja sa više od 567.000 m2 prostora za iznajmljivanje koji imaju vrednost od oko 800 mil EUR.

Trenutno su pod razmatranjem dalje akvizicije, dok su dva Stop Shop retail parka, u Srbiji i Poljskoj, u razvojnoj fazi. Očekuje se da će kupovina navedenih lokacija biti zvanično zaključena do kraja 2018. Kupovina će biti finansirana interno, iz likvidnih sredstava.

Akvizicija u Srbiji uključuje retail parkove sa skoro 32.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje u Subotici, Borči i Smederevu. Time će Stop Shop brend u Srbiji biti prisutan na devet lokacija sa 83.600 m2 prostora za iznajmljivanje. Prodavac u Srbiji je MPC Group.

Novi objekti u Sloveniji obuhvataju tri retail parka u Mariboru, Krškom i Ptuju sa oko 22.000 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Slovenački Immofinanz park portfolio će time porasti na devet lokacija sa 52.300 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje. Dva retail parka kupljena u Hrvatskoj imaju skoro 13.500 kvadratnih metara prostora za iznajmljivanje i nalaze se u Osijeku i Valpovu. U kupovini pet maloprodajnih parkova u Sloveniji i Hrvatskoj, po ukupnoj ceni od skoro 50 miliona evra, posredovala je beogradska kancelarija američkog savetnika za nekretnine, CBRE, koja je uspešno savetovala austrijskog prodavca MID Group.

Proces prodaje maloprodajnog portfolija austrijske MID grupe u Hrvatskoj i Sloveniji, u kojem je pregovore vodio CBRE, započet je sredinom ove godine. „Ovaj dogovor predstavlja samo još jedan pokazatelj povećanog interesovanja investitora za region i ponosni smo što smo savetovali MID u ovom fundamentalnom prekograničnom sporazumu“, komentariše Uroš Grujić iz CBRE-a.

Kada se transakcija zaključi, nekretnine će biti rebrendirane u skladu sa Stop Shop konceptom.

Izvor: Seebiz