Smanjen rad na crno u građevinarstvu

Tokom prva tri kvartala 2018. godine u oblasti građevinarstva zabeležena su 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu prošle godine, kada je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na „crnoj i beloj listi“ Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Na kraju trećeg kvartala 2018. broj zaposlenih na određeno vreme u oblasti niskogradnje veći je za više od 1.000 u odnosu na isti period 2017.

Takođe je smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 sa 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača. Lista se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje.

Na inicijativu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, u maju 2017. Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na „crnoj i beloj listi“, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na crnoj listi.

Izvor: MGSI

Foto: Pexels