Građevinski sektor u Srbiji nastavlja sa rastom

Građevinski sektor nastavio je da bude ključan za dalji rast BDP-a. Vrednost izvedenih radova u građevinarstvu u trećem kvartalu 2018- godine, povećana je za 12 odsto, dok je vrednost ugovorenih radova povećana za 11,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nosilac rasta u građevinarstvu je infrastruktura, u kojoj je rast vrednosti izvedenih radova nastavila da bude iznad proseka ove prvredne grane.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, vrednost izvedenih radova u građevinarstvu iskazana u tekućim cenama nastavila je sa rastom i u odnosu na prethodni kvartal tekuće godine i veća je za 15,6 odsto nego u drugom tromesečju 2018.

Rast građevinastva ostvaren u trećem kvartalu 2018. je još veći ukoliko se poredi sa kvartalnim prosekom u 2017. gde je vrednost izvedenih radova, u stalnim cenama, povećana za 26,9 odsto, a vrednost ugovorenih radova za 36,6 odsto.

Na ovaj način građevinarstvo nastavlja da bude glavni pokretač rasta BDP-a. U trećem kvartalu 2018. rast BDP-a iznosio je 3,7 odsto u odnsou na isti period prošle godine.

Izvor: RZS

Foto: Pexels