Norveška kuća u Gornjem Milanovcu na dobošu

 

Kuća jugoslovensko-norveškog prijateljstva u Gornjem Milanovcu, izgrađena 1987. godine, ide na doboš zbog duga, piše portal GMinfo, pozivajući se na odluku izvršitelja i suda.

FOTO: Kuća srpsko-norveškog prijateljstva, Darko Zizovic - sopstveno delo, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Zaključkom javnog izvršitelja Milanke Savić iz Čačka, a na osnovu rešenja o izvršenju Osnovnog suda u Gornjem Milanovcu, oglašena je prodaja jednog od simbola Gornjeg Milanovca. Kako navodi GMinfo, prodaja je oglašena zbog duga Norveškog društva, pravnog naslednika Društva jugosovensko-norveškog prijateljstva, koje je vlasnik objekta, prema Svetlani Koačević iz Gornjeg Milanovca u iznosu od 362.577,58 dinara.

Procenjena vrednost ovog objekta je 65.714.350 dinara, a početna cena na javnom nadmetanju zakazanom za 14. novembar je 39.429.610 dinara, odnosno 60% procenjene vrednosti.

Norveška kuća koja je danas kulturni, muzejski i ugostiteljski objekat, izgrađena je donacijama Društva jugoslovensko-norveškog prijateljstva, Opštine Gornji Milanovac, Vlad i Ambasade Kraljevine Norveške i tadašnjeg građevinskog preduzeća Graditelj iz Gornjeg Milanovca.

Kada je otvorena 1987. Norveška kuća je dobila najprestižniju arhitektonsku nagradu tadašnje Jugoslavije, Borbinu nagradu za najbolje arhitektonsko ostvarenje. Simbolizuje tradicionalnu srpsku brvnaru i vikinški brod, spojene u jednu celinu.

U kući se od otvaranja nalazila muzejska postavka posvećena srpskim građanima stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj, kongresna sala od 120 mesta, kao i ugostiteljski objekat od čijeg je prihoda kuća izdržavana.

Izvor: GMinfo