Tržište nepokretnosti u Srbiji teško 1,6 milijardi evra

Nove vlasnike u Srbiji ima čak 48.000 nepokretnosti, koliko je u prvoj polovini 2018. godine sklopljeno kupoprodajnih ugovora. Ukupna novčana vrednost sklopljenih ugovora čak 1,6 milijardi evra, što je 23% više u odnosu na isti period lane kada je to bilo 1,3 milijarde. Obim prodaja povećan je za 15% , u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljena 41.500 kupoprodajnih ugovora. Trend pokazuje da uz rast tržišta nepokretnosti u Srbiji, raste i cena samih nepokretnosti.

Više od polovine novčanih sredstava obrne se na nekretninama u Beogradu i to 830 miliona evra. Po prometu, prvi nakon Beograda je Novi Sad, a vrednost tržišta iznosi 185 miliona evra. Imajući u vidu da je Novi Sad po broju stanovnika četiri puta manji od Beograda, tako je i njegovo tržište srazmerno manje vrednosti. Međutim kada poredimo tržište u Nišu, koji je treći po veličini grad u Srbiji i ima tek oko 20% stanovnika manje od Novog Sada, upadljivo je da je vrednost prometovanih nepokretnosti u Novom Sadu čak 380% veća. Na to da je na jugu Srbije slabiji promet nekretninama, nego u ostatku zemlje, ukazuje i podatak da je vrednost tržišta u Leskovcu svega 7, 2 miliona evra, iako je to je 6. po veličini grad u Srbiji. Po prometu ispred Leskovca su, iako manji po veličini, Subotica sa 29 miliona evra, Pančevo sa 21 milionom evra i Zrenjanin sa 15 miliona evra. Posebno je interesantno da je obim trgovanja u opštini Odzaci, koja broji oko 9000 stanovnika, a nalazi se u Vojvodini, bio čak 16,1 milion evra.

ŠTA SE I GDE NAJVIŠE KUPUJE

Od ukupnog trgovanja nepokretnostima čak 60% se odvija u Vojvodini i Beogradu, iako na tom području živi manje od 50% stanovnika naše zemlje.

U Srbiji su za kupovinu najtraženiji stanovi (33%), ali se na njima obrne skoro polovina ukupnih novčanih sredstava, odnosno 775 miliona evra. Kod investitora je stoga uvek aktuelna tražnja za građevinskim zemljištem i ona čini 17% od ukupnog trgovanja na tržištu nepokretnosti.

Kuće su u Srbiji dvostruko manje tražene od stanova i predstavljaju 15% udela na tržištu. Poljoprivredno zemljište čini 20% ukupnog trgovanja nepokretnostima.

 CENE KVADRATA STANOVA

U glavnom gradu, u odnosu na isti period lane, skočile su cene kvadratnog metra stana u novogradnji u opštinama Novi Beograd i Čukarica i to za 8 odsto. Na Paliluli, zanimljivo, cena novogradnje je pala za 10%, dok je istovremeno porasla cena kvadrata u starogradnji i to za 8 odsto. Rast cena stare gradnje postignut je i u opštini Stari grad za 7%. Kvadrat starogradnje pada na Savskom vencu i u odnosu na isti period prošle godine, niži je za 6 odsto.

U Srbiji, najveći rast cena kvadrata nepokretnosti zabeležen je u starogradnji u Novom Pazaru i u Prokuplju i to 15%, dok najveći rast cene kvadrata novogradnje ostvaren u Vranju 13%, za njim su Subotica i Šabac sa rastom od 11% i Kragujevac sa 10%. Najveći pad cena novogradnje dogodio se u Užicu 8%, potom u Kikindi i Kraljevu 7%.

NAJSKUPLjE

Najskuplji kvadrat u Srbiji i u 2018. godini je na ekskluzivnoj lokaciji Beograda na vodi i koštao je preko 7800 evra, a cena stana bila je preko 1.120.000 evra, dok u staroj gradnji najvišu cenu i dalje drže stanovi u okolini Knez Mihajlove ulice gde je najskuplji kvadrat plaćen preko 4300 evra.

Interesantno, najskuplja kuća u prvoj polovini 2018. godine nije na nekoj ekskluzivnoj lokaciji u glavnom gradu, već se nalazi u jednom beogradskom prigradskom naselju na opštini Voždovac. Cena te kuće u Belom Potoku, sa velikom okućnicom, dostigla je cenu od 1,5 miliona evra.

Najskuplji kvadrati su u Beogradu i to u opštinama Savski Venac (2.600 €/m ˛ novogradnja i 1.400 €/m ˛ starogradnja), Stari Grad (1.900 €/m ˛  novogradnja i 1.700 €/m ˛ starogradnja), Novi Beograd (1.900 €/m ˛  novogradnja i 1.600 €/m ˛ starogradnja) i Vračar (1.700 €/m ˛  novogradnja i 1.600 €/m ˛ starogradnja).

Interesantno je primetiti da je prosečna cena novogradnje na Novom Beogradu dostigla cenu novogradnje u centralnim gradskim opštinama (Stari Grad), pa i prestigla prosečnu cenu na Vračaru. U starogradnji, prosečna cena kvadrata na Novom Beogradu identična je prosečnoj ceni strogradnje na Vračaru, a prestigla je Savski venac.

Zatim slede Novi Sad (1.100 €/m ˛ novogradnja i 950 €/m ˛ starogradnja), Novi Pazar (850 €/m ˛ novogradnja i 750 €/m ˛ starogradnja), Kragujevac (950 €/m ˛ novogradnja i 700 €/m ˛ starogradnja) i Niš (800 €/m ˛ novogradnja i 700 €/m ˛ starogradnja).

NAJJEFTINIJE

Najjeftiniji kvadrati u Srbiji su u Boru, i to 300 €/m ˛ za starogradnju, i u Kikindi, gde se starogradnja prodavala za 350 €/m ˛ .

POSLOVNI PROSTORI

Najskuplji poslovni prostor po kvadratnom metru plaćen je u Beogradu, u blizini samog Trga Republike, dakle u najstrožem centru grada, a cena je bila 6.000 evra.

Najviša cena kvadratnog metra zemljišta u industrijskoj zoni bila je 124 €/m ˛  i ostvarena je u Zemun Polju.

SKUPOCENE GARAŽE

Sve veći broj automobila u glavnom gradu izgleda utiče i na cenu garaža za koje je u Beogradu, u prvoj polovini godine, u više navrata, i u novogradnji i starogradnji, plaćeno 30.000 evra.

Izvor: Republički geodetski zavod