U borbi protiv nelegalne gradnje traže se hitne izmene Zakona o prometu nepokretnosti

Grad Beograd i Javnobeležnička komora saglasili su se da zajednički podnesu inicijativu Ministarstvu pravde za izmenu Zakona o prometu nepokretnosti kojom bi se onemogućio promet nepokretnosti bespravnih objekata.

Predlogom izmene Zakona o prometu nepokretnosti u potpunosti će se definisati da uslov za  overavanje ovakvih ugovora bude taj da zgrada ima građevinsku dozvolu, što je, kako je Vesić ranije istakao, jedini način da se uvede red u ovu oblast i da država naplati sve što joj pripada.

Kako prenosi Blic, Vesić je pre nekoliko dana pozvao Javnobeležničku komoru Srbije da „hitno donese obavezujuće uputstvo svim javnim beležnicima grada Beograda i Republike Srbije da ne overavaju ugovore o prometu nepokretnosti objekata u izgradnji za koji investitoru nije izdata građevinska dozvola i potvrde o prijavi radova i objekata u pogledu kojih je u toku postupak ozakonjenja, dok se postupak ne okonča.“ Kako je Vesić objasnio, bespravna gradnja je krivično delo, a overavanje nečega proisteklog iz toga takođe predstavlja krivično delo.

Oni koji grade bespravno, ne plaćaju doprinose za građevinsko zemljište, poreze i druge dažbine, čime je budžet grada, prema rečima zamenika gradonačelnika, oštećen za iznos između 70-100 miliona evra u poslednjih nekoliko godina.

Pročitajte i: SOLIDARNA ODGOVORNOST: Za nelegalnu gradnju krivično će odgovarati investitor, vlasnik parcele i zidari

„Nije normalno da postoji država kojoj investitori ne plaćaju svoje obaveze, a mogu da nastave sa gradnjom i da na kraju prodaju te nekretnine. I do sada su notari imali obavezu da provere da li ugovor ima građevinsku dozvolu. Od sredstava za naknadu za gradsko građevinsko zemljište, za koliko je oštećen gradski budžet, trebalo bi da se grade škole, vrtići, vodovod, kanalizacija... Na taj način su oštećeni svi građani jer ne dobijaju ono što bi trebalo od grada, zato što neko želi da zaradi i uzme novac koji pripada dravi. Zbog toga insistiramo da se ovaj decenijski problem reši, jer su se sada stekli potrebni uslovi“, istakao je Vesić za RTS.

„Kada se gradi sa građevinskom dozvolom, onda postoji komisija koja utvrđuje poštovanje standarda i struke, dok se nelegalnom gradnjom ne poštuje ništa od navedenog. Zbog toga upozoravam građane da ne kupuju takve nekretnine, jer niko ne može da im garantuje bezbednost u takvim objektima, a trpe i građani koji žive u blizini zbog dodatnog opterećenja infrastrukture, kao i nedostatka parking mesta. Država može da garantuje samo za one objekte koji poseduju građevinsku dozvolu ili rešenje o ozakonjenju“, zaključio je Vesić.

Pročitajte i: Upis imovine u katastar moguć na samo jednom šalteru