Počela rekonstrukcija Trga republike – 420 dana radova

Rekonstrukcija Trga republike u Beogradu započeta je 22. avgusta. Posao vredan 922 miliona dinara, odnosno nešto više od 7,5 miliona evra, dobila je austrijska kompanija Strabag u saradnji sa domaćim firmama Vojvodinaput Pančevo i PZP Beograd, na tenderu koji je raspisala Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju.

Rok za rekonstrukciju iznosi 420 dana, a radovi će se odvijati u dve faze. Prva faza će trajati do 1. marta 2019. i u tom period radiće se plato do Kolarčeve ulice, a u drugoj fazi kreću radovi na potezu do Doma omladine i Terazija, kao i delu Francuske ulice. U prvoj fazi saobraćaj će se odvijati nesmetano, dok će u drugoj fazi saobraćaj biti povremeno zaustavljan zbog radova. Inače, kako ovaj prostor ne predstavlja stambenu zonu, radovi će se odvijati 24 sata dnevno.

“Karakteristika ovog rešenja je da će rekonstruisani trg biti formiran kao pravi gradski trg, po ugledu na evropske prestonice, sa postavljenim granitnim pločama i uklonjenim žardinjerama i drugih 150 fizičkih prepreka koje sada postoje. Novi trg će imati nekoliko novih drvoreda, kao i dva nova obeležja sa posebnim mermernim pločama na mestima gde se nekada nalazila Stambol kapija i privremeno grobno mesto nastradalih Crvenoarmejaca koji su 1944. godine oslobađali Beograd, kao jedna mala šetnja kroz istoriju Trga republike”, istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Biće formirano nekoliko novih drvoreda, duž Kolarčeve, Makedonske, kao i prema „Staklencu“, što će biti uvod u izgradnju zgrade opere i baleta, koja će se naći na mestu sadašnjeg tržnog centra. „Staklenac“ se još uvek neće rušiti, a za zgradu opere i baleta čeka se da Ministarstvo kulture i informisanja raspiše međunarodni konkurs.

Projekat uređenja Trga republike urađen je na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden tokom 2015. godine. Površina obuhvaćena projektom iznosi oko 1,5 hektara, od čega je dve trećine namenjeno pešačkim kretanjima. Na prostoru Trga republike biće postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine pojedinih delova trga. Ukloniće se oko 150 fizičkih barijera i prostornih prepreka u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora. Javno osvetljenje će, osim funkcionalne, imati i ulogu dekorativne rasvete, koja će bojom i intenzitetom biti pogodna za različite manifestacije na trgu. Za osvetljenje Spomenika knezu Mihailu predviđeno je postavljanje zasebnih reflektora, a posebno osvetljenje je planirano i za krošnje novog duplog drvoreda prema Kolarčevoj ulici.

Sistem taktilnih linija vodilja povezivaće postojeće linije sa pešačkim prelazima i stajalištima, a zone taktilnog upozorenja postavljene su na svim pešačkim prelazima, zatim na poziciji prednjih vrata vozila javnog gradskog prevoza na stajalištima, kao i na promeni pravca linija vodilja. Parking za bicikle će biti postavljen u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom, a na trgu će se naći i informacioni pano veličine 2,2×2,5 metra. Tačan položaj Stambol kapije će biti snimljen odgovarajućim uređajima i taj prostor, kao i prostor gde je nekada bio Spomenik crvenoarmejcima, biće obeležen drugačijim kamenim pločama. Zelenilo na Trgu republike će jednim delom biti zadržano, a posadiće se dvadeset novih stabala i biće formirani travnjaci na površini od oko 350 metara kvadratnih.

Preko Trga republike planirane su četiri saobraćajne trake, koje će biti popločane odgovarajućim kamenim kockama, a radi uklapanja kolovoznih konstrukcija biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice. Tokom uređenja biće zamenjeno i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, kao i elektroenergetska i telekomunikaciona mreža. Planiranom intervencijom predviđeno je postavljanje nove javne rasvete, kojom će se obezbediti osvetljenje platoa, pešačkih staza sa bočnih strana platoa, zatim dekorativna rasveta okolnih objekata i saobraćajnog poteza Kolarčeva-Makedonska.

Radovi na Trgu republike su uvod u dalje širenje pešačke zone u centru grada. Nakon rekonstrukcije Trga republike počeće uređenje Vasine ulice, koja će postati pešačka zona i “ulica kulture”, kao i izgradnja podzemne garaže i uređenje Studentskog trga.

Svi zainteresovani će na sajtu Direkcije za građevinsko zemljište moći uživo da prate radove na rekonstrukciji Trga republike, a kako je istakao Vesić, to će biti praksa i za buduće velike projekte.

Pročitajte i: Rekonstrukcija Topličinog venca kreće polovinom septembra

Izvor: Beoinfo, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda