Rekonstrukcija Topličinog venca kreće polovinom septembra

 

Radovi na rekonstrukciji topličinog venca počeće 15. septembra, pa će u drugoj polovini narednog meseca uslediti novo uređenje centralne zone grada.

 

„U ovoj fazi biće potpuno rekonstruisana i popločana Ulica Vuka Karadžića, od Carice Milice do Čubrine, kao i Topličin venac od Čubrine do Pop Lukine, koja će postati pešačka zona i glavna veza Knez Mihailove sa Kosančićevim vencem i priobaljem. Potpuno će biti rekonstruisana Ulica carice Milice, od Topličinog venca do Vuka Karadžića, kao i Ulica Topličin venac, od carice Milice do Čubrine. Ove ulice će dobiti kocku na kolovozu i ostaće kolske saobraćajnice“, istakao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

„Park će dobiti novo dečije igralište, česmu, klupe i zelenilo. Kamena klupa koja će pratiti Ulicu Vuka Karadžića imaće postavljenu skulpturu prema Ulici carice Milice, a prema Topličinom vencu česmu, dok će na određenim delovima biti u kamenu ispisani stihovi koje ćemo zajedno sa građanima odabrati“, istakao je Vesić

Pešačke staze u parku biće urađene po uzoru na prakove u Beču i Parizu od sitnog drobljenog kamena, a uređenjem parka sa okolnim ulicama pešačka zona, koja je nedavno proširena u Vuka Karadžića i na Obilićevom vencu, dobiće se deo slagalice koji je nedostajao da se spoje Knez Mihailova i Kosančićev venac sa priobaljem.

„To će praktično biti srce pešačke oaze, sa umerenim saobraćajem u ulicama Carice Milice, Gračaničkoj, Ivan Begovoj, odnosno Čubrinoj i Topličinom vencu ispod parka“, precizirao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da će radovi obuhvatiti i zamenu dotrajalih instalacija vodovodne i kanalizacione mreže, telekoma i toplana, novu rasvetu, kao i dodatno ozelenjavanje. Biće uređen čitav hektar, odnosno 10.000 kvadratnih metara javnih površina u centru grada. Novo kameno popločanje dobiće 6.000 kvadrata ulica, dok je park površine 4.000 kvadratnih metara.

 

Izvor: Beoinfo