Novi Zeland strancima zabranjuje kupovinu nekretnina

Većina stranaca neće moći više da kupuje nekretnine na Novom Zelandu. Ovo je onemogućeno novim zakonom koji ima za cilj da suzbije rast nekretnina u toj zemlji.

Usvajanjem zakona ispunjeno je obećanje iz kampanje kojom je vlada predvođena liberalima došla na vlast prošle godine. Kupovina nekretnina od strane nerezidenata izazvala je brojne kritike u poslednjih nekoliko godina, kada je Novi Zeland rešavao krizu stambenog zbrinjavanja, koja je prosečne cene u Oklandu gotovo duplirala u prethodnoj deceniji. U poslednjih godinu dana rast cena kuća i stanova smanjio se delom i zbog ograničenja koja su nametnuta kreditima od strane centralne banke, koja je postala uznemirena zbog potencijalnog rizika za finansijsku stabilnost „pregrejanog“ tržišta.

Prema podacima Instituta za nekretnine Novog Zelanda koji su objavljeni ove nedelje, pokazuju da su prosečne cene nekretnina u julu pale za 1,8 odsto, iako su i dalje bile 6,2 odsto veće u odnosu na isti period prošle godine.

Vlada je inače u junu ublažila predložene zabrane, tako da nerezidenti i dalje mogu da poseduju 60 odsto jedinica u velikim novoizgrađenim objektima, ali više ne mogu da kupuju postojeće objekte. Stranci sa stalnim boravkom na Novom Zelandu i dalje će moći da kupuju nekretnine, kao i ljudi iz Australije i Singapura, s obzirom da s tim zemljama Novi Zeland ima sporazum o slobodnoj trgovini.

Međunarodni monterni fond upozorio je Novi Zeland prošlog meseca da preispita zabranu, navodeći da je malo verovatno da će ona uticati na smanjenje cena nekretnina. Prema statističkim podacima oko tri odsto novozelandskih nekretnina nalazi se u vlasništvu stranaca, najviše Kineza i Australijanaca.