Zašto je skočila cena stanova u Crnoj Gori?

Cene stanova u Podgorici u poslednjih nekoliko meseci skočile su od 100 do 300 evra po kvadratu. Razlog za ovakav rast pojedine agencije za promet nekretnina vide u projektu “Hiljadu plus”, navodi B92.

Vlada je u aprilu pozvala zainteresovane investitore da ponude izgrađene ili stambene objekte u izgradnji, koji će biti ponuđeni za prodaju građanima u okviru projekta rešavanja stambenih potreba po povoljnim uslovima „Hiljadu plus“. Crnogorski građani, koji nemaju rešeno stambeno pitanje, od 23. jula mogu konkurisati za kupovinu stanova kroz treću fazu projekta Hiljadu plus.

Do rasta je došlo na svim lokacijama na nivou cele Podgorice, pa se po ceni ispod 1.200 do 1.250 evra u prestonici Crne Gore ne može ništa valjano naći, navodi direktorka podgoričke agencije Iva nekretnine Mira Radović.

“Najčešće se traže stanovi u delu grada Preko Morače, u okolini Delta sitija, odnosno Siti kvartu, kao i jednosobni stanovi na Starom aerodromu, to su tri najtraženije lokacije. U Siti kvartu teško da možete naći useljiv stan jer ga nema, tu vam ne pomaže novac, i tu je gotovo nemoguće kupiti stan, a ako ga i nađete u pitanju su nerealne cene”, izjavila je Radovićeva.

Rusi prodaju nekretnine na primorju

S druge strane, kako pišu Novosti, Rusi sve češće prodaju svoje nekretnine na primorju, a stanove koje su 2007. i 2008. kupovali od 3.000 pa do 8.000 evra po kvadratu, sada prodaju i upola cene. Sudeći po informacijama iz agencija za nekretnine, kupaca ima, ali malo, a cene su pale na nivo 1.200 – 2.500 evra po kvadratu.

Na prodaju Ruse je, pored ostalog, navela finansijska računica, jer prodajom nekretnina u evrima dobijaju veću vrednost u rubljama, ali i u započetom procesu legalizacije objekata u Crnoj Gori, kao i obostrane sankcije, priče o uvođenju viza i druge stvari koje stvaraju nespokoj. Prema opštinskim podacima, samo u Budvi oko 3.600 nekretnina je u ruskom vlasništvu.

Cena kvadrata u stambenim naseljima Budve, Tivta i Kotora kreće se od 1.500 – 5.000 evra, ali ima i skupljih lokacija poput tri turistička projekta Luštica Bay, Porto Montenegro u Tivtu i Portonovi u Herceg Novom, u kojima kvadrat dostiže cene od 8.000 do 12.000 evra.

Za razliku od perioda pre desetak godina, kada su se kao kupci nekretnina u najvećem broju javljali Rusi,sada s utu i Turci, Skandinavci, Francuzi, Izraelci…

Izvor: B92, Novosti