Zakon o građevinskim proizvodima donosi uređeno tržište

Na predlog Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastructure, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o građevinskim proizvodima, koji će po prvi put na jedinstven način urediti ovu oblast i uskladiti je po svemu sa standardima i najboljom praksom EU.

 

Najvažniji efekti ovog zakona, kad bude usvojen u Narodnoj skupštini, biće uređenije tržište građevinskih proizvoda, podignut nivo kvaliteta materijala koji se koristi u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata, uz povoljnije cene za investitore omogućene konkurencijom proizvođača, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Novi zakon, pored toga što će podići standarde u građevinarstvu u Srbiji, učiniće i domaće proizvođače konkurentnijim na evropskom tržištu, jer će se i u Srbiji primenjivati jednaki standardi kao i u zemljama članicama EU.

Novi propis daće dodatni podsticaj razvoju građevinarstva i omogućiće da objekti koji se grade budu bezbedni i ekološki prihvatljiviji, čuvajući život i zdravlje ljudi tokom čitavog životnog ciklusa građevinskih objekata.