Beograd naplatio doprinose za milion kvadrata

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada Beograda za prvih sedam meseci ove godine, od 1. januara do 1. avgusta, obradila je 1.002 zahteva za obračun doprinosa za neto površinu od 1.090.000 kvadrata. U budžet Grada Beograda, samo po ovom osnovu, ukupno je uplaćeno na račun doprinosa 4.076.669.029 dinara, Prema rečima Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika Beograda, u ovom periodu oboren je rekord kada su u pitanju naplaćeni doprinosi za građevinsko zemljište, što govori da se u Beogradu dešava investicioni bum.Vesić je dodao da je prošle godine Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda izdao dozvole za preko milion kvadrata, a da je preko 550 hiljada novih kvadrata rezultat za prvih šest meseci ove godine, što govori da će prošlogodišnji rezultat biti nadmašen.

“Beograd se ubrzano razvija i to je proces koji niko više ne može da zaustavi. Kada se razvija Beograd, napreduje i Srbija, jer naš grad čini skoro 40 odsto bruto društvenog proizvoda zemlje”, poručio je zamenik gradonačelnika.

Rast građevinarstva 25% u prvih šest meseci

Rast BDP-a Srbije u prva dva kvartala 2018. ostvaren je najviše zahvljaujući rastu građevinarstva i ubrzanoj realizaciji infrastrukturnih projekata, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Vrednost izvedenih građevinskih radova u prvoj polovini ove godine iznosi 25 odsto, što značajno premašuje stope rasta u ostalim sektorima koji su doprineli rastu BDP-a Srbije u prva dva kvartala ove godine od 4,5 odsto.

Najveći intenzitet radova postignut je na koridorima i u stambenoj izgradnji,a očekuje se da ova dva sektora nastave dalje da “vuku” rast građevinarstva i u drugoj polovini godine.

 Izvor: Beograd.rs, MGSI